
اصلاح اختلالات مادرزادی جمجمه و صورت
اختلالات جمجمه و صورت به دو دسته ی اکتسابی و مادرزادی تقسیم بندی می شود. اختلالات مادرزادی جمجمه و صورت اغلب به سبب جهش ژنتیکی یا میزان کم اسیدفولیک مادر در هنگام بارداری، ایجاد می شود. این اختلالات به ناهنجاری هایی منجر می شود که روی رشد استخوان های جمجمه و صورت تأثیر می گذارد. ما در این مقاله توضیحاتی درباره جراحی ترمیمی اصلاح اختلالات مادرزادی جمجمه و صورت را ارائه خواهیم کرد.
منظور از اصلاح اختلالات مادرزادی جمجمه و صورت چیست؟
اختلالات مادرزادی جمجمه و صورت منجر به ناهنجاری ها و بد شکلی هایی می گردد. در این نوع اختلالات، جمجمه و صورت به صورت غیرطبیعی رشد می کنند. این رشد غیرطبیعی باعث ایجاد ناهنجاری هایی در لب ها، اعصاب صورت و گردن و همچنین در قسمت فک پایین می گردد. هدف از اصلاح اختلالات مادرزادی جمجمه و صورت، برطرف نمودن مشکلات ناشی از این ناهنجاری ها و ایجاد ظاهری طبیعی برای فرد می باشد.
انواع اختلالات مادرزادی جمجمه و صورت
اختلالات مادرزادی جمجمه و صورت شامل چندین نوع می باشد که در ادامه به چند نوع از مهم ترین انواع این اختلالات اشاره خواهیم کرد:
اختلال موسوم به سندروم آپرت
در این نوع اختلال، سر شکلی غیرطبیعی دارد و فک کوچک می باشد.
اختلال موسوم به براکسیفالی
در این نوع اختلال مادرزادی، سر شکل نامتناسب و کوتاهی دارد.
اختلال موسوم به سندروم کروزون
این اختلال مادرزادی با ایجاد ناهنجاری در استخوان های صورت و جمجمه خود را نشان می دهد. در این اختلال مادرزادی، جمجمه دچار کوتاهی هایی در قسمت جلو و عقب می گردد. همچنین استخوان های قسمت بینی و گونه نیز شکل صاف به خود می گیرند.
اختلال اکسی سفالی
در این اختلال مادرزادی، قسمت بالای جمجمه به صورت مخروطی شکل و نوک تیز می باشد. این اختلال را با نام اختلال سرِ بلند نیز می شناسند.
اختلال پیر رابین
این اختلال مادرزادی سبب کوچکی غیر معمول و بیش از حد فک پایین می گردد. این مشکل باعث می شود تا چانه عقب نشینی نماید. همچنین در این اختلال زبان در قسمت گلو می افتد و مشکلاتی را برای تنفس فرد ایجاد می کند.
مشکلات ناشی از اختلالات مادرزادی جمجمه و صورت
اختلالات مادرزادی جمجمه و صورت، طیف گسترده ای را شامل می شوند. از این رو بسیار مهم است تا اصلاح اختلالات مادرزادی جمجمه و صورت در زمان ماسبی انجام گیرد تا میزان مشکلات به حداقل برسد. در ادامه به مهم ترین مشکلات ناشی از اختلالات مادرزادی جمجمه و صورت اشاره خواهیم کرد:
- مشکلات مربوط به غذا خوردن
- مشکلات مربوط به شنوایی
- مشکلات گفتاری
- از آنجا که اختلالات مادرزادی جمجمه و صورت بر روی شکل فک و آرواره ها اثر می گذارند، مشکلات مربوط به دندان از شایع ترین مشکلات این بیماران می باشد.
- مشکلات رشدی
- مشکلات روحی و روانی
روش های اصلاح اختلالات مادرزادی جمجمه و صورت
در ابتدا باید گفت این جراحی توسط یک پزشک فوق تخصص جراح پلاستیک انجام میگردد ، بررسی و مطمئن شدن از پزشک جراح که در شرایط فعلی یکی از سخت ترین کارها میباشد. مرجع اطلاعات پزشکان در این لینک میباشد .
به منظور اصلاح اختلالات مادرزادی جمجمه و صورت، اغلب روش جراحی پیشنهاد می شود. جراحی کمک می کند تا فرم استخوان های صورت و همچنین جمجمه اصلاح گردد. جراحی هایی که برای اصلاح اختلالات مادرزادی جمجمه و صورت انجام می شود، اغلب دشوار و پیچیده می باشند. ممکن است برای تعدادی از این جراحی ها، و به منظور اصلاح و بهبود اختلالات و ناهنجاری های جمجمه و صورت، بخش هایی از جمجمه برداشته شود. علاوه بر این لازم است تا جهت ثابت نگه داشتن و پایداری استخوان و همچنین محافظت و نگهداری از مغز، از سیم، پیچ، بخیه و همچنین ابزار مخصوص استفاده شود.
مجموعه ای از جراحان با تخصص های گوناگون می توانند به اصلاح اختلالات مادرزادی جمجمه و صورت بپردازند. این تخصص ها عبارتند از: جراح پلاستیک، متخصص ارتودنسی، جراح مغز و اعصاب، جراح دهان و فک و صورت، متخصص گوش و …
با پیشرفت روزافزون جراحی پلاستیک، می توان بسیاری از ناهنجاری های مربوط به جمجمه و صورت را اصلاح نمود.
همچنین در صورتی که این اختلالات زود تشخیص داده شوند، می توان از جراحی های کمتر تهاجمی بهره برد. از جمله جراحی های کمتر تهاجمی می توان به روش اندوسکوپی اشاره نمود. این جراحی مزیت های زیادی دارد که از آن جمله می توان به کاهش خطرآفرینی در زمینه انتقال خون و عوارض مربوط به آن اشاره کرد. علاوه بر این استفاده از این روش باعث می شود تا روند بهبودی فرد سریع تر باشد.