دلیل ایجاد جای زخم ( اسکار پوست )
دلیل ایجاد جای زخم (اسکار پوست)
جای زخم ( اسکار پوست ) به دلایل مختلفی ممکن است ایجاد شود. برخی از این جراحتهای پوستی سطحی بوده و با گذشت زمان اندکی و بدون نیاز به هیچ گونه درمان خاصی بهبود مییابند. به دلیل سطحی بودن، جای زخم باقی نمیماند.
به طور کلی زخم هرگونه آسیبی است که منجر به جراحت به بافتهای پوست میشود. اما برخی از جراحتها یا زخمهای پوستی عمیق بوده و با گذشت زمان جای زخم ( اسکار پوست )آنها به طور کامل بهبود نمییابد. در چنین مواردی پس از بهبودی نیز به دلیل تشکیل اسکار پوست، جای زخم باقی میماند. در این مقاله دکتر علی پرند درباره نحوه جراحی ترمیمی اسکارها خواهد پرداخت .
جای زخم ( جای اسکار ) چیست ؟
جای زخم ( اسکار پوست ) درصورتی که لایههای سطحی پوست آسیب دیده باشند در هنگام بهبودی فقط نیاز به ترمیم لایههای سطحی است و جای زخم باقی نمیماند. اما در زخم و جراحتهای عمیق، پوست شروع به ساخت پوست ضخیمتری میکند، که معمولاً به بافت اسکار پوستی تبدیل میشود.
جای زخم ( اسکار پوست ) راهکار طبیعی بدن برای بهبود و جایگزینی پوست آسیب دیده است. اسکار به دلایل مختلفی از جمله عفونت، جراحی، جراحات و التهابات بافت ایجاد میشود.
بافت اسکار پوست از جنس فیبری میباشد و ناحیهای است که پس از آسیب جایگزین پوست طبیعی میشود. اسکار طی یک فرایند طبیعی ترمیم زخم در پوست و همچنین در سایر اندامها و بافتهای بدن ایجاد میشوند. بنابراین جای زخم بخشی از طبیعی از روند بهبود است. اسکار پوستی و جای زخم با درجات مختلف بر اساس شدت زخم ایجاد میگردد.
انواع روشهای ترمیمی جای زخم یا اسکار پوست
اگر میزان و جای زخم ( اسکار پوست ) ایجاد شده کم و شدت آن پایین باشد اغلب از درمان جای زخم به صورت غیر تهاجمی مانند استفاده از ژل و کرمهای ترمیم کننده توصیه میشود. هر چه شدت اسکار بیشتر باشد نیازمند به کار گیری روشهای کم تهاجمی مانند لیزر میباشد. در نهایت جراحی ترمیمی به منظور از بین بردن جای زخم یا اسکار پوستی میباشد.
یکی از روشهای رفع جای زخم و بهبود جای زخم ( اسکار پوست ) استفاده از برخی پرتوها مانند لیزر است. لیزر در واقع یک دسته از پرتوها میباشد که به سطح پوست ( جای زخم یا اسکار پوستی ) به صورت کنترل شده و متمرکز تابانده میشود.
تابش متمرکز پرتوهای لیزر به پوست (نواحی آسیب دیده) مثل جای زخم یا اسکار پوستی باعث ایجاد گرما در ناحیه جای زخم ( اسکار پوست ) میشود. این امر منجر به افزایش خونرسانی به جای زخم یا اسکار پوستی ناحیه شده و بافت شروع به بازسازی مجدد میکند. با گرم شدن ناحیه اسکار پوستی یا جای زخم مجدد واکنشهای آماسی در ناحیه پوست آغاز شده و منجر به ترشح اینترفرونها و اینترکولینها میشود. که این امر موجب تحریک و فراخوانی گلبولهای سفید به جای زخم یا اسکار پوست و بازسازی و ترمیم پوست به صورت طبیعی اتفاق میافتد.
اما نتیجه بخشی این روش به شدت جراحت و عمق آن و اسکار پوستی ایجاد شدهی حاصل از آن بستگی دارد. چنانچه جراحت ایجاد شده بسیار عمیق و اسکار پوستی ایجاد شده بدشکل باشد لیزر تا حد مشخصی میتواند بهبودی حاصل کند. اما در اسکارهای پوست سطحی تا حد زیادی میتواند مؤثر باشد.
جراحی ترمیمی جای زخم ( اسکار پوست )
انواع روش جراحی رفع جای زخم وجود دارد. یکی از روشها استفاده از لیزر میباشد. لیزر یک عمل سرپایی بوده و نیازی به بیهوشی و بستری شدن ندارد. لیزر را بسته به شدت اسکار در طی جلسات متعددی باید انجام شود. که تشخیص تعداد جلسات و مدت زمان آن بستگی به پزشک معالج دارد. همچنین لیزر در از بین بردن اسکارهای تیره رنگ میتواند به از بین رفتن رنگدانههای تیره پوست کمک کند.
گاهی اسکارهای پوستی ایجاد شده حاصل از زخمهای عمیق بدشکل بوده و منجر به ضایعاتی در پوست میشود که ظاهری ناخوشایندی دارد. جراحی ترمیم جای زخم اسکار به بهبود ظاهری اسکار کمک میکند. برخی از اسکارهای پوستی میتواند منجر به درد، ایجاد حساسیت (تورم، خارش و قرمزی) شوند. بنابراین انجام عمل جراحی در چنین مواردی توصیه میگردد.
در بسیاری از موارد سیستم بدن به گونهای عمل میکند که اسکار طی چندین ماه بهبود میابد اما بهبودی آن بستگی به شدت اسکار و سیستم بدن فرد نیز دارد.
مراقبتهای بعد از عمل جراحی اسکار پوست
موفقیت آمیز بودن عمل جراحی اسکار پوست به عوامل متعددی بستگی دارد. که از جمله آن میتوان به مهارت پزشک معالج در جراحی، کیفیت مواد استفاده شده در طی جراحی.
همچنین مراقبتهای بعد از جراحی اسکار پوست نیز توسط توسط بیمار بسیار اهمیت دارد. پاکیزه نگه داشتن مکان جراحی شده، در معرض قرار نگرفتن در نور خورشید، استفاده از کرم ترمیم کننده و پماد بعد از جراحی ترمیمی پس از عمل بسیار مؤثر است. همچنین استفاده از مکملها و عدم کمبود ویتامینها میتواند در موفقیت آمیز بودن جراحی بسیاری مؤثر باشد. هزینه جراحی با توجه به نوع جراحی، نوع درمان، پزشک معالج بسیار متغیر میباشد.
منبع زبان اصلی : https://www.plasticsurgery.org/reconstructive-procedures/scar-revision
اسکار پوستی به چه علت ایجاد میشود؟
در زخم و جراحتهای عمیق، پوست شروع به ساخت پوست ضخیمتری میکند که معمولاً به بافت اسکار تبدیل میشود. اسکار راهکار طبیعی بدن برای بهبود و جایگزینی پوست آسیب دیده است. اسکار به دلایل مختلفی از جمله عفونت، جراحی، جراحات و التهابات بافت ایجاد میشود. بافت اسکار از جنس فیبری میباشد و ناحیهای است که پس از آسیب جایگزین پوست طبیعی میشود. اسکار طی یک فرایند طبیعی ترمیم زخم در پوست و همچنین در سایر اندامها و بافتهای بدن ایجاد میشوند.
روشهای درمان جای زخم کدامند ؟
درمانهای غیر تهاجمی مانند استفاده از ژل و کرمهای ترمیم کننده، لیزر درمانی و جراحی ترمیم کننده جای زخم.
موفقیت آمیز بودن عمل جراحی اسکار پوست به چه عواملی بستگی دارد؟
مهارت پزشک معالج
کیفیت مواد استفاده شده در جراحی
مراقبتهای بعد از عمل مانند پاکیزه نگه داشتن مکان جراحی شده، در معرض قرار نگرفتن در نور خورشید، استفاده از کرمها و پمادهای ترمیم کننده پس از عمل، استفاده از مکملها و عدم کمبود ویتامینها میتواند در موفقیت آمیز بودن جراحی بسیاری مؤثر خواهد بود.