روش های جراحی پولیپ بینی
جراحی پولیپ بینی یک روش جراحی است که برای برداشتن پولیپها یا تودههای بزرگی که در داخل بینی قرار دارند، انجام میشود. پولیپها معمولاً به عنوان تومورهای غیربدخیم در بخشهای مختلف بینی شناخته میشوند. آنها میتوانند باعث اختلال در تنفس، انسداد مجرای بینی، عفونتهای مکرر بینی و سایر علائم مرتبط با بینی شوند. دکتر علی پرند در این مقاله به انواع روش های جراحی پولیپ بینی میپردازد .
روش های جراحی پولیپ بینی
جراحی پولیپ بینی معمولاً توسط جراحان بینی و سر و گردن یا متخصصان گوش، حلق، بینی (ENT) انجام میشود. روشهای مختلفی برای جراحی پولیپ بینی وجود دارد و نوع روشی که استفاده میشود، بستگی به اندازه و موقعیت پولیپ، تاریخچه بیماری، و وضعیت عمومی بیمار دارد.
روشهای عمومی عمل پولیپ بینی
- جراحی پولیپکتومی: در این روش، پولیپها معمولا با استفاده از ابزارهای جراحی، همانند اندوسکوپ بینی برداشته میشوند. این روش برای پولیپهای کوچک و متوسط کاربردی می باشد. این جراحی را می توان با استفاده از بی حسی یا بیهوشی انجام داد و متداول ترین راهکار برای درمان پولیپ بینی می باشد.
- جراحی سینوسکتومی: این روش شامل برداشتن پولیپ ها و همچنین تمیز کردن و بازسازی سینوسها است. سینوسها لولههای هوای درون استخوان صورت می باشند که به بینی متصل هستند. این روش برای پولیپهای بزرگتر و عفونتهای مزمن سینوس مفید است.
- جراحی پولیپ بینی با لیزر: در این روش، از لیزر برای برداشتن پولیپها استفاده میشود که میتواند خونریزی کمتر و زمان بازیابی سریعتری نسبت به روشهای دیگر فراهم کند. کاربرد این روش زمانی است که اندازه پولیپ ها و اثربخشی بسیار زیاد باشد.
قبل از تصمیمگیری در مورد جراحی، مهم است که با یک متخصص ENT مشورت کنید. زیرا آنها میتوانند شرایط خاص شما را بررسی و روش مناسب را برای شما انتخاب کنند. همچنین، قبل از جراحی پولیپ بینی، باید همه سوالات و نگرانیهای خود را با پزشک خود در میان بگذارید و تمامی ریسکها و فواید را با هم بررسی نمایید.
ایجاد پولیپ بینی
پولیپ بینی یک توده غیربدخیم است که ممکن است به صورت طبیعی در بینی شکل بگیرد. عواملی مانند التهاب مزمن بینی، آلرژیها، عفونتها، تحریکات شیمیایی یا فیزیکی و نواقص ساختاری بینی میتوانند به ایجاد این توده منجر شوند.
در صورت داشتن مشکلاتی در بینی یا علائم مشابه، بهتر است با یک متخصص گوش، حلق و بینی (ENT) مشورت نمایید. همچنین، سعی کنید تا برای سلامتی خودتان بهترین راهکارها را دنبال نموده و به توصیههای پزشکان حرفهای توجه کنید.
تشخیص پولیپ بینی
تشخیص پولیپ بینی معمولاً توسط متخصص گوش، حلق و بینی (ENT) انجام میشود. این تشخیص ممکن است شامل مراحل زیر باشد:
- ویزیت پزشک : پزشک ابتدا سوالاتی در مورد علائم، تاریخچه بیماری و سوابق پزشکی شما خواهد پرسید. این سوالات شامل مواردی مانند نحوه تنفس، عفونتهای مکرر بینی، آلرژیها و علائم دیگر است.
- بررسی فیزیکی: پزشک ممکن است بینی شما را بررسی کند و به دنبال هرگونه شواهد ظاهری در داخل بینی باشد. پزشکان اصولا از ابزارهایی مانند اندوسکوپ (یک لوله نازک با یک دوربین) استفاده می کنند تا داخل بینی را بررسی نمایند.
- آزمایشات تصویربرداری: در برخی موارد، پزشک ممکن است درخواست آزمایشات تصویربرداری مانند اسکن CT یا MRI را از بینی و سینوسهای شما داشته باشد. این آزمایشات به پزشک کمک میکنند تا ساختار بینی و وضعیت پولیپها را به طور دقیق تر بررسی کند.
با توجه به نتایج این آزمایشات، پزشک میتواند تشخیص پولیپ بینی را قطعی کند. اگر پولیپ بینی تشخیص داده شود، در این صورت پزشک نیاز به بررسی بیشتر و انجام جراحی برای برداشتن پولیپها را توصیه خواهد کرد.
پولیپ بینی چیست ؟
پولیپ بینی در داخل بینی شکل میگیرد و معمولاً به رنگ خاکستری و گاها بی رنگ بر روی غشاء مخاطی بینی شکل خواهد گرفت. پولیپ بینی ممکن است به صورت تکی یا چندتایی در بینی شکل گرفته و بستگی به شدت علائم و موارد دیگر دارد.
علل ایجاد پولیپ بینی هنوز به طور کامل مشخص نیست، اما معمولاً مرتبط با عوامل زیر است:
- التهاب مزمن بینی: التهاب مزمن بینی، که میتواند ناشی از آلرژیها، عفونتهای تکراری، آنتیبیوتیکها یا عوامل دیگر باشد، میتواند به ایجاد پولیپ بینی منجر شود.
- آلرژیها: آلرژی به موادی مانند گرده ها، غبار، قارچ و مواد شیمیایی، میتوانند به التهاب بینی و ایجاد پولیپ بینی منجر شوند.
- عوامل ژنتیکی: برخی از افراد به دلایل ژنتیکی، بیشتر در معرض ایجاد پولیپ بینی قرار میگیرند.
نشانهها و علائم پولیپ بینی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
– تنگی نفس و مشکل در تنفس از بینی
– احساس انسداد بینی
– ترشحات زیاد بینی
– کاهش بویایی و چشایی
– سرفه خشک
– خستگی و کاهش انرژی
اگر شما دارای علائم فوق می باشید، بهتر است با متخصص گوش، حلق و بینی (ENT) مشورت کنید تا تشخیص صحیح و درمان مناسب را دریافت نمایید.
آیا جراحی بینی درد و عوارض دارد ؟
بله، جراحی بینی ممکن است باعث درد و عوارض جانبی موقتی شود. این علائم در بیشتر موارد به شکل زیر نمایان می شوند:
درد : پس از جراحی بینی، ممکن است درد و ناراحتی در منطقه بینی احساس شود. این درد معمولاً با تجویز مسکنها کنترل میشود و در طول زمان بهبود مییابد.
تورم و ورم : پس از جراحی بینی، تورم و ورم در منطقه بینی اتفاق میافتد که ممکن است چند هفته به طول انجامد. استفاده از یخ و داروهای ضد التهابی ممکن است به کاهش تورم کمک کنند.
خونریزی : خونریزی معمولاً ناشی از جراحی بینی است و احتمالا در طول چند روز اول پس از عمل ادامه می یابد. پزشک شما ممکن است توصیههایی برای کنترل خونریزی و استفاده ازپمادها داشته باشد.
احساس ناراحتی و تنگی نفس : در مواردی جراحی بینی باعث تنگی نفس می شود. این مشکل معمولاً موقتی است و با گذشت زمان بهبود مییابد.
عوارض جانبی نادر : در برخی موارد نادر، عوارض جانبی مانند عفونت، خونریزی شدید، تحریک عصبی بینی و تحریک سینوسها ممکن است رخ دهد. اگر با علائم نگرانکننده مواجه شدید، به پزشک خود اطلاع دهید.
مهم است که با پزشکتان در مورد عوارض جانبی محتمل و نحوه مدیریت آنها صحبت کرده تا شما را راهنمایی کند و در صورت لزوم داروها و روشهای کنترل درد و عوارض دیگر را تجویز نماید.
مراقبت های بعد از جراحی پولیپ بینی
از مهم ترین مراقبت های بعد از عمل پولیپ بینی موارد زیر را می توان تشریح نمود:
- از قرار گرفتن در معرض گرد و غبار اجتناب نمایید.
- به مدت 2 هفته استعمال دخانیات را قطع کنید.
- به مدت 2هفته مصرف نوشیدنی های گرم را کنار بگذارید.
- طبق دستورات پزشک خود داروهای تجویز شده را مرتب مصرف کنید.
- از برداشتن اجسام سنگین و فعالیت های ورزشی بپرهیزید.
- حداقل 1هفته رانندگی نکنید.
تمامی مراقبت های ذکر شده تاثیر بسیار زیادی بر جلوگیری از خون ریزی بینی شما خواهند داشت.
هزینه های عمل پولیپ بینی چقدر است؟
هزینه عمل پولیپ بینی به فاکتورها و عوامل خاصی بستگی دارد، از جمله ی آنها می توان به : تخصص پزشک، هزینه های مربوط به مراقبت ها، اندازه و ابعاد پولیپ و روش مورد استفاده برای درمان، بیمارستان و امکانات آن اشاره کرد.
منبع زبان اصلی : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560746